Feed on
Posts
Comments

Dia 19. Ruta de Urdiceto – Coll de la Creu de Guardia pel coll de Pardines: El repte.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Feia molts molts anys que tenia ganes de repetir aquesta ruta, ja que la primera vegada que ho varem intentar fa uns 10 anys, la baixada de la Creu de Guardia cap a Bielsa va ser un infern, el camí no existia i varem estar hores i hores perduts intentant baixar. Ara ja sabiem que el camí estava prou net, i tocava repetir la ruta (Jordi i Alfonso ja l’havien fet fa un parell d’anys). La ruta es tot un repte, ja que amb més de 2400 mts de desnivell i una pujada de inicial de 10 km al 10%, fa que siga tot un desafiament.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Com que Toni i JR ja s’en havien tornat cap a Alcoi i Jordi ja estava algo més recuperat, tots els que quedem s’alcem una hora abans (a les 6 del matí!!) per a que no s’allargue maça la ruta, ja que es preveu una duració d’entre 10 – 12 hores. A les 8:30 ja estem en marxa des de Bielsa després del cafenet de rigor per espabiar-se i pendre forces i ens dirigim per la carretera de França uns 5 km fins trobar la famosa pista d’Urdiceto.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

I comencem la pujada… amb paciència, que sabem el que ens espera. La pista te prou pendent, però al contrari que les altres vegades que l’haviem fet, el firme estava prou més compactat i costava menys (recorde la pedra solta que feia un infern el avançar). Així que poc a poc, poc a poc anem guanyant metres, amb un parell de parades per a pegar un mos i arreplegar aigua en alguna font. Finalment, cap a les 11:30 arribem al Ibon de Urdiceto, a quasi 2400 mts d’alçada, després d’eixir de Bielsa a 1000 mts i 16 km d’ascenssió ininterrompuda. Tot un repte que es recomforta pel paissatge d’alta muntanya que ens envolta.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.
De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Després del descans i les fotos, toca baixar pel GR cap a la pista de Viadós. La baixada ja la recordava de les altres voltes, es molt xula, amb prou de “flow” d’eixe, alguns passos tècnics però res maça dificultós. No es tot de baixada, ja que te un parell de repetxons, el primer per senda i el segon per pista. I en el primer es on jo em carregue el canvi trasser, intentant ciclar la pujada, el canvi toca contra una roca i s’enganxa als radis.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Pare de seguida, però l’estroça ja està feta: El canvi una mica doblat i la pletina interna de la pata trencada per la meitat. Com que Raul, Dani i Gus sols volien fer la meitat de la ruta, jo vaig pensar en unir-me a ells (a pesar que tots m’oferien la seva bici per acabar-la, gracies xicons). Kiko va fer una reparació d’emergència de la pletina trencada amb unes brides, i va endereçar el canvi… ala, continuem baixant a veure que passa. I collons amb la reparació de Kiko… el canvi funciona perfectament!!… tant es així que decidisc seguir la ruta amb la meva bici.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Com que no sabem be com anem de temps i Dani baixa prou fotut pel tema de la mà, Kiko, Jordi i jo ens despedim i tirem davant a la baixada per a anar fent camí. Dani, Raul i Gus faràn la versió curta, que es anar per la pista de Viadós fins a Plan i per carretera fins a Bielsa (que també es fa pestossilla). Nosaltres fem un petit tram de la pista, agafem aigua i de seguida ens desviem per una altra pista que en continues S va pujant cap a la zona del Pla de Monzarro.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.
De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

La pujada es fa prou agradable, es menys dura que la d’Urdiceto, encara que la calor i l’ausència de cap ombra es nota i de fet no dubtem en tirar-se a un rierol en quant tenim l’ocassió. En arribar al Pla de Monzarro passem pel mig d’un ramat de vaques i prompte tenim que canviar el ciclar per espentar. Ens queden 100 mts de desnivell que haurem de fer a pata i que a mi se me fan especialment durs. El problema es que el camí esta desaparegut i es camina per damunt de l’herba, que fa prou penós l’avanç i fa impossible ciclar trams que si no tingueren herba es podrien fer sense problemes.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Finalment, cap a les 4 i poc, arribem al Collado de Pardinas, amb unes magestuoses vistes dels dos vessants de la serra. Estem a quasi 2300 mts de nou, i pràcticament tot el que ens queda per davant es baixar fins a Bielsa… o no… De nou recuperem algunes forces menjant, proteccions i cap a baix. Primer per una senda prou perduda arribem a una pista, que pràcticament en pla ens porta al Collado de la Cruz de Guardia.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.
De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

I ací comença lo bo: una de les millors baixades que hi ha per ací. La baixada ara que està neta es una passada, son 12 km de baixada amb més de 1000 mts de desnivell acumulat que te de tot: trams ràpids, corbes, escalons, trialeres, i com no, unes quantes pujadetes i algun tram d’espentar. Realment es una baixada que val la pena fer, així que hi haurà que redissenyar la ruta per a fer-la sense arribar mort d’Urdiceto.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

Com a aspecte negatiu de nou la calor que feia al perdre alçada i que ens va fer pegar-se una arremullada en un altre riu. Ací decidisc canviar les pastilles de fré trasseres que han volat després de mitja baixada, i faig la resta de la baixada amb la roda prou frenada :-(. Així i tot, disfrute molt, perque la baixada es molt disfrutona.

De Pirineus 2011 – BTT CEA a Aínsa.

A les 6 i 5 entrem en Bielsa, amb un somriure d’orella a orella després de 9 hores 50 minuts de ruta perduts per la muntanya i repte aconseguit!!. De nou a recuperar forces amb unes coquescoles i cerveces i cap a Ainsa, a torrar-se de calor.

Perfil:

Recorregut:

Ibon de Urdiceto
Ruta

Comments are closed.